Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer kanserinin oldukça yaygın bir kanser türü olarak toplumumuzda ve dünyada görülmekte olduğuna değindik. Akciğer kanserinin en sık nedeni uzun süreli sigara dumanına maruz kalmak olarak söylenebilir. Sigara içme alışkanlıklarına bağlı olarak kanserin görülme oranları değişebilmektedir.
Ölüm oranı oldukça yüksek olan akciğer kanseri birçok faktöre göre ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Hava kirliliği, asbest, rodon gazı ve genetik faktörler bunlardan bazılarıdır. Hastalığın en yaygın ve ilk belirtisi öksürüktür. Nefes darlığı ve kilo kaybı da bu belirtiler arasındadır.
Birçok akciğer kanseri türü yayılım gösterene kadar belirti vermemektedir. Bu sebeple özellikle yaygın olarak görüldüğüne değindiğimiz hastalık belirtilerini dikkate almak gerekir.
Akciğer kanseri, küçük hücreli (yulaf hücreli) akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere 2’ ye ayrılmaktadır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin birçok türü bulunmaktadır.
Genellikle sigara içenlerde görülen küçük hücreli akciğer kanserleridir. Diğer akciğer kanseri türlerine göre vücuda yayılımı (metastaz) daha hızlıdır.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen akciğer kanseri türü adenokanser olup özellikle sigara kullanmayanlarda ve kadınlarda daha sık rastlanır.
Kansere neden olan hücrenin tipine göre akciğer kanseri türleri:
- Adenokarsinom
- Skuamöz hücreli karsinom
- Büyük hücreli karsinom
- Adenoskuamöz karsinom
- Sarkomatoid karsinomlar
- Nöroendokrin tümörler
Akciğer kanseri tedavisi, hastalığın seyri, kanserin türü, hastalığın evresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre kişiye özel olarak değişebilmektedir.
Daha sık tercih edilen tedavi yöntemleri; kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi tedavi yöntemleridir. Erken evrede tanı koyulan akciğer kanseri hastalarının hayatta kalma ihtimali daha yüksek olarak değerlendirilir.
Mide Kanseri Nedir?
Mide kanseri, çoğu midenin iç yüzeyindeki glandüler dokuda başlayan, midenin herhangi bir yerindeki sağlıklı hücrelerin büyüyerek bölündüğü ölümcül bir kanser türüdür. Mide kanseri, yutma güçlüğü, yemekten sonra şişkinlik ve tokluk hissi, mide yanması, hazımsızlık, bulantı ve kusma, karın ağrısı ve istemsiz kilo kaybı gibi birçok farklı şekilde kendini gösterebilir. Mide kanseri sigara kullanımı, yaş, bakteriyel enfeksiyonlar, alkol ve fazla kilo gibi nedenlerle mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi ile ortaya çıkar.
Ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasında yer alan mide kanseri her yıl dünyada 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır. Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden korunmak ve kurtulmak mümkün hale gelmektedir.
Mide Kanseri Neden Olur?
Mide kanserinin en yaygın nedenleri sigara gibi tütün ürünleri kullanımı, gastrit, alkol, helikobakter pilori bakterisi, tuzlu gıda tüketimi, obezite, beslenme alışkanlıkları ve enfeksiyonlardır.
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri Nedir?
Halk arasında daha çok kalın bağırsak olarak bilinen kolon, ince bağırsaktan sonra gelen ve ortalama 1,5 metre uzunluğunda, sindirim sisteminin önemli bir parçası olan organdır.
Kolon kanseri çoğu zaman iyi huylu polip hücreler olarak görülmektedir. Kalın bağırsağın iç yüzeyinde büyüyen polip hücreler, kabızlık ve dışkıda kanama gibi semptomlar ile kolon kanserinin habercisi olabilir.
Kalın bağırsağın sonunda bulunan ve dışkının depolandığı kısım olan 15-20 cm’ lik bölüme rektum adı verilir. Rektum bölgesinde tespit edilen kansere ise rektum kanseri denilmektedir. Hem rektum hem de kalın bağırsakta görülen kanserlere ise ‘kolorektal kanserler’ denilmektedir.
Kolorektal kanserler, sağlık bakanlığı verilerine göre, ülkemizde görülen en yaygın kanser türlerindendir. Görülme oranı erkeklerde kadınlara göre bir miktar daha fazladır.
Kolorektal kanserler erken evrede teşhis konulursa büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Kanser hücrelerinin sadece kolon içiyle sınırlı kaldığı durumlarda başarılı tedavi oranı yüksek olabilmektedir. Ancak kanserli hücrelerin kolon dışında, kolona yakın organlara, lenf bezlerine veya vücuttaki diğer organlara yayılım göstermesi durumunda tablo çok daha endişe verici olabilmektedir.
Ailesinde kolon kanseri öyküsü olan ve 50 yaş üstü kişilerde hastalığın görülme riski daha fazladır. Bununla birlikte; obezite, sağlıksız beslenme ve yaşam biçimine sahip olmak ve sigara, alkol gibi kötü alışkanların, hastalığa yakalanma riskini artıran faktörler arasında olduğu bilinmektedir.
Kolon kanserinde erken teşhis tedavi açısından hayati önem teşkil etmektedir. Bu sebeple, kişi belirtilen risk faktörlerini barındırıyorsa düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerekmektedir.