Göz Tümörleri

GLOBALHEALTHPOİNTS Göz Tümörleri

Gözde sık görülen tümör tipleri

Göz tümörü; göz içindeki yapılarda, göz kapaklarında veya çevresi dokularda oluşan, görme fonksiyonu ve hayat kaybıyla sonuçlanabilen iyi veya kötü huylu (kanser) olabilen, geniş bir hastalık grubu olarak tanımlanabilir.

Göz tümörü nasıl oluşur?

Göz tümörünün oluşum süreci diğer tümörler ile benzerlik gösterir. Vücudumuzdaki hücreler yaşam boyunca DNA kontrolünde bölünerek çoğalırlar ve programlı bir şekilde ölürler (apoptozis). Ultraviyole ışınları, radyasyon, sigara, alkol, kimyasal madde gibi nedenlerle DNA hasarı oluşur ve bu denge bozulursa, hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar. Bunun sonucunda da tümör oluşur.

Göz tümörü türleri

Gözde en sık görülen tümör tipleri şöyle sıralanabilir…

Bazal hücreli karsinom: Göz kapağında görülür. Bu bölgenin en sık görülen kanseridir.

Melanomlar: Gözün renkli kısmı olan iris tabakasında veya arka tabakada bulunan koroid tabasında görülebilir.

Retinoblastom: Genellikle genetik olup çocukluk çağında görülür. Göz içerisinde olan retina tabakasında gelişir.

Lenfoma: Göz küresinde başlar, genellikle Non Hodgkin denilen tiptedir.

Sebase karsinomu: Sebase bezlerin (yağ bezleri) kanseridir, en sık kirpik dibine yakın bölgede, göz kapağında gelişir.

Göz tümörü belirtileri

Göz tümörleri tümör dokusunun oluştuğu yere göre çeşitli belirtiler gösterebilirler. Göz arkasında çıkan tümörler göze baskı yapıp gözün ileriye doğru çıkmasına yol açabilir (proptozis). Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir. Bazı durumlarda ise göz tümörleri herhangi bir şikayete neden olmaz ve rutin muayenede fark edilir.

Göz tümöründe erken teşhis önemli

Göz tümörünün erken teşhisi sayesinde tümör vücutta yayılmadan tedaviye başlanır ve bu durum da başarı şansını artırır. Göz tümörlerini erken teşhis edebilmek içinse düzenli göz kontrollerini ihmal etmemek gerekir. İhmal durumunda hastalığın geç evrelerinde göz kaybı veya yaşam kaybı görülebilir.

Kimler risk altında?

Güneş altında çalışanlar, sigara ve alkol kullananlar, kimyasal maddelere ve radyasyona maruz kalanlar, 50 yaş üstü olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, HIV hastaları, beyaz tenliler göz tümörü açısından risk altındadır. Retinoblastom gibi bazı göz tümörlerinde ise genetik faktör de bulunur.

Göz tümörü tedavisi

Tümörün oluşum yerine, türüne, evresine, yayılımına, hastanın yaş ve sağlık durumuna göre tedavi planı belirlenir. Cerrahi olarak tümörün çıkarılması, radyoterapi, kemoterapi, lazer tedavileri ayrı ayrı veya birlikte uygulanabilir.

Tümörlerin vücutta oluşum yerinden farklı bir yere yayılmasına ise metastaz denir. Gözde metastaz yapabilen en yaygın kanserler meme ve akciğer kanserleridir.