Modern çağın en sık görülen hastalıklarından biri olan obezite, vücutta oluşturduğu problemlerin yanında akut veya kronik birçok ölümcül hastalık türünün gelişiminde rol oynaması sebebiyle ciddi bir sağlık sorunudur. Estetik anlamda istenmeyen bir görünüme neden olması, bunun yanında psikolojik bozuklukları da beraberinde getirmesine ek olarak akut veya kronik çok sayıda hastalık açısından da obezite bir risk faktörüdür. Bu nedenle sağlığını korumak isteyen tüm bireylerin ideal kilolarını koruması, obezite sorunu yaşayan hastaların ise hekim ve diyetisyen öncülüğünde ideal kilolarına obezite tedavisi (obezite cerrahisi) ile ulaşmaları gerekir.
Obezite, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla artanın yağ olarak depolanmasıdır. Diğer bir tanımla obezite vücutta yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla çok fazla artmış olması durumudur. Bu şekilde vücutta artan yağlar genellikle bazı uzuvlarda depolanabileceği gibi ileri evrede iç organlarda da yağlanmaya sebep olabilir. Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından en riskli 10 hastalık içerisinde sayılmaktadır.
Vücut sağlığını bozacak kadar aşırı yağlanma nedeniyle alınan kilolar obeziteye neden olabilir. Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, genetik yatkınlık gibi faktörler obezitenin başlıca nedenleridir. Fazla kilolardan kurtulmak için tıbbi yardım almak gerekebilir. Obezite tedavisinde hedef, kaliteli bir yaşam sürebilecek kiloya ulaşmak olmalıdır. Obezite tedavisinde uygulanan yöntemler ve obezite cerrahisi hakkında detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Obezite Ameliyatı Nedir?
Obezite, özellikle karın çevresi ve iç organların yağlanması ile çeşitli sağlık problemlerinin temelini oluşturur. Damarlardaki yağlanmanın artmasıyla kalp ve damar hastalıklarından olan yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı, kalp krizi, inme riski artar. Aynı zamanda metabolik hastalıklardan olan tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları, uyku apnesi gibi problemlere sebep olabilir. Aşırı kilo rahat nefes almayı önleyebilir. Bu yüzden oluşan nefes darlığı astım gibi çeşitli akciğer hastalıklarına ve vücudun bütün hücrelerinin yeteri kadar oksijenlenememesine sebep olabilir. İleri evrede hormonları etkileyerek kadın ve erkeklerde infertiliteye (kısırlık) sebep olabilir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar obezitenin kansere sebep olabileceğini göstermiştir. Obezite, son dönemlerde çok fazla insanda görülen bir sağlık problemidir.
Obezite hastaları, zayıflamak için çaba gösterse bile bazen kendi uyguladıkları yöntemlerle başarılı olamazlar. Genetik yatkınlık varsa, vücut yapısı kilo almaya müsaitse ve bebeklikten gelen yanlış beslenme alışkanlıkları varsa obeziteden kurtulmak zordur. Fazla kilolardan kurtulmak için uzman desteği ile tedavi görmek doğru bir seçenektir. Obezite tedavisi çok yönlü bir tedavidir. Farklı branşlardan uzmanların (doktor, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist) bir araya gelerek tedaviye katkı sağlaması gerekir.
Tedavi sayesinde obezitenin neden olduğu hastalıkların ve ölüm riskinin önüne geçilir. Obezite tedavisinde birçok seçenek vardır. Hangi obezite tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine, hasta muayenesi ve tetkikleri sonucunda farklı branşlardan uzmanların oluşturduğu ekip karar verir. Obezite tanısı için kullanılan esas yöntem Vücut Kitle İndeksi (BMI) ölçümüdür. Bu değer, kilonun boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile ortaya çıkar. Çıkan değerler Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen skalaya göre sınıflandırılır.
Obezite tedavisinde cerrahi olmayan başlıca yöntemler arasında diyet, egzersiz, davranış değişikliği ve ilaç tedavisi gelir. Mide botoksu da bir çeşit kilo verme yöntemidir. Bu yöntemlerle çözülemeyen obezite problemi için cerrahi yöntemlere başvurulur. Obezite cerrahisi ise kendi içerisinde kısıtlayıcı ve emilim bozucu ameliyatlar olarak iki ana gruba ayrılır.
Obezite Tedavisi ve Obezite Cerrahisi Nedir?
Genel manada obezite; insan vücudunda yağ kütlesi miktarının kemik, kas ve su gibi diğer bileşenleri içeren yağsız kütleye göre aşırı miktarda artmış olması durumudur. Diğer bir tanımla obezite, vücut kütlesinin boy uzunluğuna göre çok daha fazla olması olarak belirtilebilir. Yağ dokusundaki aşırı artış, insülin direnci ve diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalıkların birçoğunda birincil nedenler arasında yer alır. Obezite hastalığı zayıflama diyetleri ve diyeti destekleyen bazı uygulamalar ile önüne geçilebilen, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bununla birlikte ileri düzeyde şişmanlığın görüldüğü ciddi obezite hastalarında, özellikle de ciddi komplikasyon gelişme riski yüksek olduğunda hekim önerileri doğrultusunda tüp mide, mide küçültme, gastrik bypass gibi obezite cerrahisi uygulamaları ile de tedavi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler bariatrik cerrahi uygulamaları olarak da adlandırılabilir.