Burun Estetiği Nedir?
Burun Estetiği, estetik cerrahların bayanlarda ve erkeklerde en sık yaptığı operasyonlardan birisidir. Birçok nedenle burunda şekil bozukluğu söz konusu olabilir. Genetik nedenler, küçük yaşta geçirilen düşme ve çarpma gibi travmalar bunlardan bazılarıdır.
Hangi Durumlara Burun Estetiği Yapılır?
Rinoplasti görünüm amacı ile daha çok tercih edilse de bazı hastalarımız solunum şikâyeti ile de başvurmaktadırlar. Bu durumda, görünümde bir kusur var ise solunum problemi giderilirken bu kusurunda giderilmesi gerekebileceği belirtilir.
Burun estetiği operasyonu yaptırmayı düşünen kişilerin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
Burun Estetiğinde Doğallık
Rinoplastide temel amaç kadın ya da erkeğin yüzüne yakışan mümkünse ameliyat olduğu dahi anlaşılmayan; ancak yüzün diğer parçalarıyla uyumlu natürel doğal bir görünüm oluşturmaktır. Operasyon tamamen kişiye özel olmalıdır. Operasyon öncesinde hasta ve cerrah detaylı bir şekilde konuşmalı hastanın beklentilerini de dikkate alarak hasta için en uygun burun tipi cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir.
Burun Estetiği Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Etmeli?
Düzenli uyku her zaman olduğu gibi burun ameliyatlarında önemlidir. Kullanılan ilaçlar varsa bunların muhakkak uzman hekime bildirilmesi gerekmektedir.
Aspirin gibi ilaçların kullanımı ameliyat sırasında ve ya sonrasında kanama sorununa yol açabilir. Bu nedenle ameliyattan en az 15 gün önce bu tip ilaçları, alkol ve sigarayı kullanmayı bırakmanız önerilir.
Aynı zamanda doğum kontrol hapı kullanılıyorsa muhakkak hekime operasyon öncesinde bildirilmelidir.
Ameliyat öncesinde en az birkaç saat boyunca su da dahil olmak üzere hiçbir şey tüketilmemelidir. Burun estetiği fiyatları için de bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun operasyonu genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Ortalama 45 dakika ile 2:30 saat arası sürebilir (bu süre tamamen değişkenlik gösterir). Ameliyat sonrası ise ortalama 1 ile 3 gün arasında nazal delikli tamponlar kullanılır ve ortalama bir hafta sonra ise burun alçısı çıkarılır.
Genellikle, bir haftayı tamamladıktan sonra çoğu kişi günlük hayatına, sosyal faaliyetine ve işine geri dönebilir.
Operasyon sırasında kullanılan teknikler açık ve kapalı yöntemler olarak 2'ye ayrılır. Günümüzde çoğu cerrah açık yöntemi tercih etmekle birlikte, kapalı yöntem ile operasyonu gerçekleştirenlerde vardır.
Burun ameliyatları sonrasında yara izi problemi olmayabilir. Burun estetiği ameliyatları genellikle genel anestezi altında yapılmasına rağmen burnun bazı estetik problemleri lokal anestezi altında da rahatlıkla yapılabilir. Hafif burun kemerli olgularda kapalı yöntemle burun sırtı tıraşlanması oldukça başarılı sonuçlar verir. Hafif burun ucu düşüklüğü olgularında yine lokal anestezi altında küçük bir müdahale ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Burun Estetiği Ameliyat Sonrası
Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti ve başarı oranları cerrahın tecrübesi kullandığı teknik ve hastanın beklentisiyle doğru orantılıdır.
Bazı hastalarda operasyon sonrası istenen netice elde edilemeyebilir ve ikinci bir operasyona gereksinim duyulabilir. Böyle durumlarda hastanın mutlaka hekimi ile yeniden görüşmesi var olan problemlerin detaylı analizinin birlikte yapılması beklentilerin yeniden gözden geçirilmesi ve yeni bir operasyona karar verilmesi gerekli olabilir.
İkinci ameliyatın zamanlaması hastanın problemlerinin şiddeti ile ilgili olarak değişebilir. Ameliyat sonrası bariz problem olan olgularda ikinci müdahale kısa sürede yapılması gerekebilir. Ancak genellikle ikinci bir müdahale için bir kaç ay hatta mümkünse bir yıl beklemek daha doğru olacaktır.
Burun şeklinden rahatsız olan kadın ya da erkekler de bu durum onların günlük yaşantılarını iş başarılarını akademik başarılarını aile hayatlarını olumsuz etkileyebilir. Genellikle bu probleme sahip olan insanlarda bazen ileri derece özgüven eksikliği ortaya çıkabilir.
Burundaki şekil bozukluğu nedeniyle okula gitmek istemeyen işe gitmek istemeyen evlilik yapmak istemeyen insanlar mevcuttur. Bu kompleksin meydana getirdiği ruhsal değişiklikler nedeniyle arkadaşlık aile ve sosyal ilişkilerde başarısızlıklar yaşayabilirler.
Burun estetiği ameliyatlarının sadece fiziksel olarak, sadece görünüm üzerine değişiklik yapılmadığını aynı zamanda operasyonu geçirmiş olan insanın ruhsal yapısı üzerine de olumlu etkiler oluşturduğu unutulmamalıdır.
Burun Ameliyatının Planlanması
En önemli konulardan bir tanesi ise nasıl bir burun tipi olması gerektiği konusunda ameliyatı yaptıracak olan ve ameliyatı yapacak olan hekimin birlikte ve birbirini anlayarak karar vermesidir. En ideal olan durum hastanın yüz yapısına uygun çok doğal bir burun tipi olmasına rağmen bazı hastaların bunun dışında natürel olmayan estetik olduğu bariz anlaşılan bazı burun tiplerini isteyebildiği unutulmamalıdır.
Bazı insanlar kalkık, ucu kalkık ve sırtı oyuk burun tipini beğenirken bazı insanlar burun ucu kalkık olmayan ve sırtı düz olan burun tipini daha çok tercih edebilmektedir.
Bu operasyon gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken bir husus da kadınlarda ve erkeklerde farklı burun tipi ve yaklaşımın olabileceği unutulmamalıdır.
Kadınlarda daha femin bir burun tipi planlanırken erkeklerde daha maskülen daha erkeksi bir burun tipi düşünülmelidir. Ameliyatta alın burun ve dudak burun açıları kadınlarda ve erkeklerde bazı farklılıklar göstermektedir. Yine burun sırtının hafif kavisli olması ve düz olması kadınlarda ve erkeklerde farklılık arz eder.
Burun estetiği yaptıracak olan kadın ya da erkekler bazen ellerinde bir başkasına (ünlüler gibi) ait fotoğrafla gelerek benzer bir burun istediğini ifade edebilirler. Bu resim cerraha o hastanın ne tarz bir burun istediği konusunda yol gösterici bir kılavuz olması anlamında faydalı olabilir. Ancak hiçbir zaman aynı burun tipinin bir başkası için uygun olmayabileceği ifade edilmelidir.
Burun Estetiği Muayenesinde Gerçekliğin Önemi
Burun estetiği ameliyatında bir diğer önemli husus bazı hastalar ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası muhtemel sonucu çeşitli bilgisayar programlarında görmek isterler. Bazı cerrahlar bu yöntemi kullanarak hastalarına ameliyat sonrası muhtemel sonucu ekrandan gösterirler. Birçok cerrah ise bu görüşe katılmaz ve hastaya ameliyat sonrası muhtemel sonuç ile ilgili fotoğraf göstermez. Bu aşamada doğru olan belki hastaya benzer başka hasta fotoğraflarının öncesi ve sonrası gösterilerek hastanın bu konudaki düşünce ve değerlendirmeleri cerrah tarafından dikkate alınabilir.
Ancak hastanın kendisinin ameliyat sonrası muhtemel fotoğrafı gösterilmesi bir çok hastada hayal kırıklıklarına yol açabilir. Bu nedenle hastaya ameliyat sonrası resimlerinin çeşitli bilgisayar uygulamalarıyla gösterilmesi doğru değildir. Rinoplasti operasyonunda amaç normal solunum fonksiyonu yapan büyüklük şekil bakımından hastanın genel yüz karakteriyle uyumlu normal bir burun oluşturmaktır fakat hasta beklentileri mutlaka dikkate alınmalı ancak mümkünse abartıya kaçmadan doğal çizgiler içerisinde hoş bir burun oluşturmak amaçlanmalıdır.
Ameliyatsız Burun Estetiği
Estetik ameliyatları arasında en çok ilgiyi burun estetiği alır; ama burun estetiği ameliyatı öncesi kişilerin içinde korkular veya tedirginlikler belirir. Bu korkuları yaşayanlar için ise, en uygun yöntem ameliyatsız burun estetiği yöntemidir. Ameliyatsız burun estetiği her buruna uygun olmamakla birlikte herhangi bir cerrahi müdahale gerçekleştirilmeden uygulanır. Burun ucu bölgesi, burun derisi ve burun sırtı olmak üzere 3 farklı bölgede uygulanabilir.
Ameliyatsız Rinoplasti Nasıl Yapılır?
Burun ucu bölgesi için özel yöntemle; Burun ucu ve üst dudak arasında bulunan bölüme enjeksiyon yapılarak burun ucu kaldırılır. Diğer operasyonlara oranla bir kaç dakika içerisinde gerçekleştirmesi mümkündür. Burun ucu bölgesi için kullanılan bir diğer yöntem ise; dolgu malzemeleriyle burun ucunun geçici olarak belirginleştirilmesidir.
- Burun sırtı bölgesinde bulunan çukurlar ve düzensizlikler dolgu maddesi ile giderilebilir.
- Burun sırtının kavisli ve kıkırdak yapısının ön ve arka kısmına yapılan dolgular ile burun sırtı kemiği törpülenmeden sorun giderilmiş olur.
- Burun ve alnın ortak bölgesinde yapılan dolgu ile burnun yüze göre daha uygun hale getirilmesi sağlanmış olur.
- Burun derisi için yapılan peeling ve lazer işlemleri ile burun derisi canlandırılır, yeniler, parlaklaştırılır ve burun derisinde ki lekeleri giderir.
İşlemlerin sonrasında iz kalmaması, anestezi gerekmemesi, operasyon sonrasında iyileşme süreci gerektirmemesi ve 10-45 dakika gibi kısa bir zaman da operasyonun gerçekleştirilmesidir.
Ameliyatsız burun estetiğinin dezavantajları ise; geçici olması ve yapılabileceklerin sınırlı olmasıdır. Nefes alma gibi problemi olmayan, burnunda belirgin bir eğrilik bulunmayan, burnun estetik görünüşünde kısmi problemler olan kişiler için ameliyatsız burun estetiği uygundur. Ancak bireyin ameliyatsız burun estetiği olabilmesi için bu işlemin geçici olduğunu ve bir süre sonra burnunun eski haline döneceğini kabul etmesi gerekmektedir.
Aynı zaman da sağlıklı bir nefes alıp verme için burnun iç yapısının incelenip ardından estetik operasyonların uygulanması gerekebilmektedir. Trafik kazalarında burnun fazla hasar almış olması, çocuk yaşta düşme, sürtme ve ya çarpmalardan kaynaklanan nedenlerden dolayı burun estetiği yapılarak burnun eski formuna ve ya daha yüze yakışan tipte olmasına çalışılır.
Genellikle yüz hatlarına uymayan aşırı büyük ve kemerli burun şekilleri kişileri rahatsız etmektedir. Burnun uzun oluşu ve burun deliklerinin büyüklüğü de yan taraftan bakıldığında hoş durmamaktadır.
Burun Ucu Estetiği
Burunda bulunan kemik ve kıkırdak yapısına müdahale de bulunmadan sadece burun ucuna yapılan estetik ameliyatına denir.
Tipplasti olarak da bilinen bu ameliyat burun estetiğine göre daha olumludur. Kemik ve kıkırdak yapısına müdahale de bulunulmadığı için çabuk iyileşir ve ameliyatı kolay olur. Burun ucu estetiği ameliyatı; Tampon, atel ve bandaj kullanılmadan yapılmaktadır.
İple Burun Ucu Estetiği
Kalıcı dikiş aletleri kullanılarak burun ucunun yukarıya doğru asılma işlemidir. Buradaki amaç burun ucunu kalkık göstermek içindir. Ancak kullanılan bu teknikte ipler zamanla gevşemeye, renk değişikliğine ve karardığı için vücut tarafından dışarıya atılmaktadır. İple burun ucu estetiği ameliyatının kalıcı olmaması sebebiyle hastalar ve doktorlar tarafından uygulanmamaktadır.
Burun Ucu Dolgusu
Ameliyatsız bir şekilde gerçekleştirilen bu yöntem burun ucunu geçici veya kalıcı dolgu malzemeler ile doldurulmasıdır. Genel veya lokal anestezi gerektirmeyen bu işlem ortalama 15-30 dakika içinde sonlanır. İple burun ucu estetiği ameliyatı gibi kalıcı olmayan bu işlem hastalar ve hekimler tarafından tercih edilen bir işlem değildir.
Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ağır spor yapmamanız gereklidir.
- Burnunuzu darbelerden korumanız gereklidir.
- Burun tam halini 6 ay sonra almaktadır.
- Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
- Güneş ışığından korunmanız gereklidir.