Tıbbi (Medikal) Onkoloji

GLOBALHEALTHPOİNTS Tıbbi (Medikal) Onkoloji

Tıbbi (Medikal) Onkoloji Nedir?

Kanser, hücredeki DNA’ nın hasar alması sonucu hücrelerin kontrolsüz biçimde büyüyüp çoğalmalarına denilmektedir.  Kanser günümüzde, dünyada ve ülkemizde gittikçe artmakta olan çok ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Onkoloji bilim dalı ise farklı dallara ayrılmakta ve de kanserin tedavisiyle ilgilenmektedir.  Onkolojinin alt dallarından olan medikal onkoloji ya da diğer bir adıyla tıbbi onkoloji kanserin ilaçla tedavi edilmesiyle ilgilenen önemli bir tıbbi birimdir.

Tıbbi onkoloji, yalnızca kanserli hastaların tedavi edilmesiyle değil aynı zamanda kanserden korunma, kanser taraması ve erken tanı uygulamalarını da kapsamaktadır. Bu da demek oluyor ki kanserin her aşaması tıbbi onkoloji bölümünü ilgilendirmektedir. Ayrıca kanserin teşhisi ve tedavisinde, cerrahi veya radyoloji gibi çeşitli alanlarla da işbirliği yapılmakta ve kişiye özel biçimde multidisipliner bir yaklaşım uygulanmaktır.

Tıbbi onkoloji bölümünde tedavi şekli, damardan veya oral yolla verilen ilaç uygulamaları ile gerçekleştirilmektedir. Ancak bu uygulamalar, hastalığın seyri ve kanserin türüne göre değişiklik gösterebilir. Tedavi planlaması, kanserin hücre tipine, başladığı organa ve yayıldığı bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Tek başına ilaçla tedavi uygulanabileceği gibi diğer tedavi yöntemleriyle birlikte de uygulama yapılabilir.

Medikal onkoloji bölümü genellikle; radyoloji, patoloji, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp ve diğer dahiliye birimleriyle beraber çalışabilmektedir. Tedaviye yönelik çalışmaların yanı sıra, kanser şüphesi taşıyan kişilerin gerekli test ve tetkikleri de yapılabilmektedir. Kanserin erken teşhisi tedavi açısından da önem teşkil etmektedir. Medikal onkoloji bölümünde; antikor tedavileri, kemoterapi, hormon tedavileri ve kişiye özel birtakım tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Tıbbi (Medikal) Onkoloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Kanser, vücudun herhangi bir bölgesindeki hücrelerin kontrolsüz biçimde büyümesi veya çoğalmasına denilmektedir. Kanserin türüne göre belirtileri ve tedavisi değişiklik göstermektedir. Medikal onkoloji alanındaki uzman hekimler kanser türlerine ve kişinin gereksinimine göre tedavi planı hazırlamaktadır.

Medikal onkoloji alanına giren başlıca hastalık türlerine şu şekilde değinebiliriz;

  • Lenfoma, lösemi
  • Meme kanseri
  • Beyin kanseri
  • Akciğermidekolon gibi kanser çeşitleri
  • Melanom, sarkomlar
  • Baş ve boyun kanserleri
  • Prostat kanseri

Belirtilenler gibi birçok kanser çeşidi medikal onkolojinin ilgi alanına girmektedir. Medikal onkologlar kanser şüphesi olan kişilerin genellikle ilk başvurduğu uzmanlar olmaktadır. Medikal onkoloji uzmanları kanser tedavisinin yanı sıra tedavi sonrası süreçlerle de yakından ilgilenmektedir.

Tıbbi (Medikal) Onkoloji Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Medikal onkoloji bölümünde uygulanan ve özellikle kanser tedavisinde etkili olduğu bilinen çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden ilk akla gelenler; kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi olmaktadır. Bunlarla birlikte; medikal onkolojinin uzmanlık alanı içerisine, ağrı tedavisi, semptomatik tedavi, beslenme ve diyet desteği ve psikolojik tedavi gibi alanlarda girmektedir.

Tıbbi onkoloji tedavi yöntemlerinin bazılarına şu şekilde değinebiliriz;

Kemoterapi (İlaçla tedavi): Kemoterapi ya da bir başka deyişle ilaçla tedavinin temel amacı kontrolsüz büyüyen ve çoğalan kanser hücrelerinin yok olmasını sağlamaktır. Çoğu halde, farklı etkisi olan birkaç ilacın kullanılması ile birlikte uygulanarak kanser hücrelerinin öldürülmesi hedeflenir. Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemlerin başında kemoterapi gelmektedir. Kemoterapi tedavisi sonrasında hastalarda bazı yan etkiler görülebilmektedir. Kemoterapi ilaçlarına bağlı olarak gelişebilen yan etkile şu şekilde sıralanabilir; mide bulantısı ve/veya kusma, saç dökülmesi, ağız bölgesinde yara, ateş, vücutta kolay morarma ve kanama ve bağırsak hareketlerinde düzensizlik. Kemoterapi sonrasında görülebilen yan etkiler hastanın genel sağlık durumuna ve kemoterapide kullanılan ilaçlara göre değişiklik gösterebilmektedir.

İmmunoterapi (Bağışıklık Tedavisi): Bu tedavi yöntemiyle vücudun kendi doğal savunma sistemi uyarılarak, kanser hücrelerinin tanınması ve öldürülmesi hedeflenmektedir.  Bağışıklık sisteminin doğal olarak ürettiği maddeler ve korunma mekanizması hastalığın yenilmesinde önem teşkil etmektedir.

Ağrı tedavisi (Algoloji): Ağrı, kanser hastalarının sıklıkla karşılaştığı ve kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Ağrıya yönelik uygulanan tedaviler hastanın yaşam kalitesini ve hayatta kalma süresini artırmayı amaçlamaktadır.

Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra, semptomatik tedaviler, psikolojik tedavi ve destek, beslenme ve diyet tedavisi gibi tedavi yöntemleri de medikal onkoloji bölümünde yararlanılan kanserle tedavi yöntemlerindendir.  Medikal onkoloji bölümünde kanserin tedavisine yönelik etkili yöntemlerin uygulanmasının yanı sıra destek hizmetleri de verilebilmektedir.